پنجشنبه ۱۳ فروردین ۹۴ یکی از خاطره انگیزترین روزهای سال برای ایرانی ها خواهد بود چون در این روز بیانیه ای مهم در چهارچوب مذاکرات هسته ای در محلی به نام دانشگاه پلی تکنیک فدرال لوزان قرائت شد. اما این دانشگاه تنها به علت این اتفاق تاریخی مشهور نشد. بنای مرکز آموزش رولکس دانشگاه پلی تکنیک فدرال لوزان به خاطر معماری عجیب و خیره کننده اش شهرت جهانی دارد.
بنای مرکز آموزش رولکس (Rolex Learning Center) در دانشگاه پلی تکنیک فدرال (EPFL) در شهر لوزان سوئیس قرار دارد. این بنای زیبا با معماری عجیب در فوریه سال ۲۰۱۰ افتتاح شد.
این ساختمان با معماری خیره کننده توسط شرکت ژاپنی سانا و دو معمار ژاپنی به نامهای کازویو سجیما و ریوئه نیشی زاوا طراحی و ساخته شد. این دو معمار با استفاده هنرمندانه از نور و شفافیت در ساختمانهایشان شهرت جهانی دارند. از جمله ویژگیهای منحصر به فرد این بنا، استفاده وسیع از بتن و شیشه و یک فضای سیال برای دانشجویان است.
اگر پیش از این نام معمارانی همچون کنزو تانگه، کیشو کوروکاوا و تادو آندو دهه های متمادی در اسمان معماری ژاپن می درخشید اکنون این دفتر معماری سانا است که در دهه گذشته حضوری پرفروغ در عرصه معماری معاصر داشته و باارائه بیانی متفاوت از رابطه میان فضا و انسان، محوریت مقیاس انسانی در معماری و همچنین الگوهای جدیدی از فرم های معمارانه به تأثیر گذارترین دفتر معماری ژاپن تبدیل شده است. هرچند که خلوص و سادگی در آثار این معماران به خلق فضاهای شاعرانه و مینیمال همچون آثار آندو نمی انجامد. اما ارتباطی متقابل میان انسان هزاره سوم و معماری برازنده ی او برقرار می سازد. کازیو سجیما و ریو نیشیزاوا دفتر معماری سانا را در سال ۱۹۹۵ تدسیس نمودند و به سرعت توانستند با طراحی و اجرای بناهایی نظیر موزه هنر مدرن در نیویورک توجه منتقدین را به خود جلب نمایند. هرچند تمامی این آثار موفق به دریافت جوایز معتبری شدند اما بی شک بزرگترین افتخار برای این دفتر در سال ۲۰۱۰ و با کسب جایزه معماری پرایتزکر به دست آمد.با میهن بنا همراه باشید. این جایزه در حالی پس از شانزده سال و برای چهارمین مرتبه به معمارانی از ژاپن اختصاص یافت که کازیو سجیما پس از زاها حدید دومین زنی است که مفتخر به کسب این جایزه معتبر گردیده است.
مرکز آموزشی رولکس در شهر لوزان سوئیس و در محوطه دانشگاه پلی تکنیک این شهر ساخته شده است. این بنای گسترده به مساحت ۲۰ هزار متر مربع بیانی متفاوت از سیالیت و انعطاف پذیری فرم در معماری ارائه نموده و روشنگر پیوندی تنگاتنگ میان نوآوری های دفتر معماری سانا با تکنولوژی های جدید ساخت و مهندسی سازه می باشد.با میهن بنا همراه باشید. یک از منتقدین معماری از این بنا به عنوان قالیچه ی ایرانی ارزشمندی نام برده است که در طبیعت زیبای سوئیس گسترده شده است. چنین تعبیری به خوبی در تصاویر هوایی ساختمان قابل درک می باشد.
مستطیلی وسیع با حفره هایی در مرکز که حتی تداوم مسیرهای حرکتی خارج از سایت را در قلب پروژه نمایان ساخته اند. راهکاری متفاوت و جسورانه از پیوند پروژه با سایت که به طور ثطه زین پس بارها و بارها توسط معماران جوان تکرار خواهد شد. خطوط راست گوشه ی پلان با مسیرهای ارگانیک اطراف سایت و حیاط های مرکزی در تضاد اند اما در پرسپکتیوهای دید ناظر است که چگونگی انعطاف پذیری حجم، سیالیت و سبکی آن اشکارا می گردد. هیچ تشبیهی جز قالیچه ای در باد گویای سادگی و سبکی این بنا نمی باشد. مهم ترین و تأثیرگذارترین شاخصه این اثر فرم شیبدار ملایم آن و نحوه بلند شدن و پیوند مجدد آن با زمین است که بااین ترفند دسترسی به فضاهای زیرین ساختمان نیز تعریف شده است.
اجرای چنین ساختاری از جنس بتن مستلزم در اختیار داشتن فناوری و شیوه های اجرایی پیچیده ای بوده است. بدین ترتیب حضور عناصر سازه در ساختمان نا محسوس بوده و به هیچ عنوان خود را در ستون های نازک و ظریفی که در جای جای بنا حضور دارند متظاهر نمی سازد. به واسطه ی حذف دیوار و نمای تمام شیشه ای ساختمان است که در تمامی جداره ها خطوط کف و سقف همچون دو خط موازی و سیال به نظر می رسند. با وجود آنکه عملا ساختمان یک طبقه است اما اختلاف سطح و تنوع در دیدهای بصری در داخل ساختمان به نحو خلاقانه ای ممکن گردیده است. کف داخلی ساختمان در بسیاری نقاط دارای قوس یا شیب بوده و این امر یکنواختی پلان و امکان دید به تمامی فضاها را از بین برده است.با میهن بنا همراه باشید. بدین ترتیب عناصر ارتباط عمودی نظیر پلکان نیز از ساختار پلان حذف شده اند. در پیلوت زیر ساختمان فضاهای متنوعی نظیر پارکینگ دوچرخه، نشیمن روباز و کافی شاپ قرار گرفته است. در این بنا عملکردهای متنوعی نظیر کتابخانه، رستوران، کافی شاپ، فضاهای مطالعه و تجمع با استفاده از پلان آزاد در کنار یکدیگر قرار گرفته اند. به غیر از خطوط مستطیل پلان هیچ خط راست دیگری در داخل پلان وجود ندارد.
حتی دفاتر اداری و اتاق ها نیز بیضوی و دایره ای شکل می باشند.
منبع :
archdaily
1 Comments
jamshid
از سایت خوبتون ممنون