محمد سالاری، رئیس کمیسیون تازه تاسیس معماری و شهرسازی شورای شهر تهران است. او هم مانند بسیاری دیگر از شهرسازان معتقد است تهران «دچار ناهنجاری در نمای شهری» است و هویت ایرانی و اسلامی این شهر دچار تهدید شده است.
به گفته او در تمام سالهای گذشته «هیچ ضابطه و مقررات مشخصی از طرف تصمیمسازان از جمله شورای شهر و شهرداری و وزارت راه و شهرسازی» برای نمای ساختمان در شهرهای ایران تدوین نشده است.
سالاری میگوید در حالیکه شهرداری در فضاهای درونی ساختمانها که فضای خصوصی مردم است مداخلههای جدی دارد و ابعاد پنجرهها و نورگیرها و جانمایی فضاهای درونی را مشخص میکند «نسبت به نمای ساختمانها که منظر عمومی شهر و حق عمومی مردم است بیتفاوت بوده».
رئیس کمیسیون معماری و شهرسازی شورای شهر تهران معتقد است «در فرایند سیستمی صدور پروانه که در حال حاضر در شهرداری تهران اجرا میشود هیچجایی برای بررسی نمای ساختمان تصور نشده بود». تمامی نقشهّها اعم از سازه و معماری در آنجا بررسی میشوند اما نمای ساختمان مورد بررسی قرار نمیگرفتند.
سالاری به تشکیل کمیسیون معماری و شهرسازی اشاره میکند و میگوید بعد از تشکیل این کمیسیون طی مذاکراتی شهرداری تهران ملزم شد در فرایند سیستمی صدور پروانه جایگاهی برای نما ایجاد کند و از ابتدای سال ۹۳ این جایگاه ایجاد شده است.
اما به اعتقاد سالاری اینها کافی نیست و بر همین اساس یک طرح ۲ فوریتی تصویب و «شهرداری تهران ملزم شد مجموعه ضوابط و مقررات نما را به برای بررسی و تصویب به شورای شهر ارائه کند» که شورا منتظر وصول این لایحه در هفتههای آینده است.
رئیس کمیسیون معماری و شهرسازی شورای شهر تهران معتقد است «نمیتوان در نمای ساختمان یکپارچهسازی کرد» و موضوع نما بحثهای محتوایی دارد و نظرات شهرسازان و معماران در اینباره متفاوت است اما این کمیسیون با همکاری معاونت شهرسازی شهرداری تهران «یکسری ضوابط ایجابی و سلبی و توصیهای» را تدوین کرده که حداکثر ظرف یک ماه آینده به شهرداری مناطق ابلاغ خواهد شد.
سالاری برای ضمانت اجرایی این طرح هم به همکاری سازمان نظام مهندسی کشور اشاره میکند. به گفته او جلسههای متعددی با سازمان نظام مهندسی برگزار شده و این سازمان متعهد شده تخلفهای نما را هم مانند سایر تخلفهای ساختمانی مورد پیگری قرار دهند.