شاید آن روزهایی که حسن روحانی درکسوت یک نماینده مجلس پافشاری شدیدی برای استیضاح وزیروقت مسکن می کرد هرگزگمان نمی کرد درسالهای بعد رئیس کابینه ای شود که نمایندگان مجلس مکررا نوک پیکان حملات خود را به سمت وزاری مختلف کابینه اش و از جمله وزیر مسکنی که البته اخیرا نام این وزارتخانه درپی ادغام راه و شهرسازی شد، نشانه بگیرند و در تلاش باشند تا کار را به استیضاح بکشانند.[divider][divider]
ظاهرا شایعه استیضاح آخوندی، وزیر راه شهرسازی جدی شده است. عباس آخوندی پیش زمینه سیاسی و خانوادگی کاملا نزدیکی با ترکیب اصولگرایان حاکم بر اکثریت مجلس دارد و از این جهت امکان استیضاح او قدری غافلگیر کننده است.
مضاف بر آنکه فراخوانی مکرر وزرای حوزه های حساس تر به مجلس، بر می تابید که برای استیضاح فعلا نوبت به وزیرراه شهرسازی نرسد.
اما نگاهی به سابقه سی و چند ساله استیضاح ها در مجلس شورای اسلامی نشان می دهد که اساسا دیوار حوزه مسکن همیشه برای مجلس کوتاه بوده چرا که در غالب دولت های بعد از انقلاب مساله استیضاح وزرای وقت مسکن و شهرسازی مطرح شده است.
جالب است بدانیم که اولین استیضاح در تاریخ جمهوری اسلامی مربوط به محمدشهاب گنابادی، وزیر وقت وزارتخانه مسکن وشهرسازی درسال ۱۳۶۱ بوده است وجالب تر اینکه یکی از اصلی ترین موافقان این استیضاح شخص حسن روحانی، رئیس جمهور فعلی بود که در آن زمان نمایندگی مجلس شورای اسلامی را برعهده داشت.
این استیضاح جنجالی ترین حضور حسن روحانی طی ۲۰ سال نمایندگی اش در مجلس بود. او در این استیضاح جدی ترین مخالف وزیر وقت مسکن بود و تلاش زیادی کرد تا او نتواند رأی اعتماد مجدد از مجلس بگیرد. البته در این کار موفق نشد و در نهایت مجلس به مهندس گنابادی رأی اعتماد مجدد داد.
شاید آن روزهایی که حسن روحانی درکسوت یک نماینده مجلس پافشاری شدیدی برای استیضاح وزیروقت مسکن می کرد هرگزگمان نمی کرد درسالهای بعد رئیس کابینه ای شود که نمایندگان مجلس مکررا نوک پیکان حملات خود را به سمت وزاری مختلف کابینه اش و از جمله وزیر مسکنی که البته اخیرا نام این وزارتخانه درپی ادغام راه و شهرسازی شد، نشانه بگیرند و در تلاش باشند تا کار را به استیضاح بکشانند.
اگربخواهیم به محورهای استیضاح گنابادی در آن زمان اشاره کنیم مواردی نظیر بروز مشکلات فنی در واحدهای مسکونی مناطق زلزله زده طبس، به تاخیر انداختن پروژه های مربوط به نیروهای هوایی، به تاخیر انداختن پروژه های مربوط به صداوسیما، نداشتن برنامه برای حل مشکل مسکن در دراز مدت و کوتاه مدت و عمکرد سازمان عمران اراضی و سوء مدیریت ازجمله شاخص ترین دلیل نمایندگان آن زمان برای طرح استیضاح بوده است.
پس از آن سال ۱۳۸۱ علی عبدالعلی زاده وزیر وقت مسکن و شهرسازی با محور بررسی چگونگی و رفتار مدیریتی وزیر مسکن و شهرسازی در پنج سال، ارزیابی عملکرد بخش مسکن، ابعاد کیفی حوزه ساخت و ساز و فناوری در مجلس ششم مورد استیضاح قرار گرفت که این استیضاح هم البته رای نیاورد. سپس زمزمه اولین استیضاح مجلس هشتم با نام محمد سعیدی کیا کلید خورد. طراحان استیضاح وزیر وقت مسکن و شهرسازی بنا به دلیلی نظیر سو مدیریت در ساماندهی مشکلات حوزه مسکن و رشد بی ضابطه قیمت مسکن خواهان پاسخگویی او بودند، اما در نهایت این طرح استیضاح در صحن مجلس مطرح نشد.
اما بعد از ادغام دو وزارتخانه راه و ترابری و مسکن و شهرسازی در دولت دهم و پس از انتخاب علی نیکزاد به عنوان وزیر راه و شهرسازی، در سال ۹۱ زمزمه های استیضاح او نیز در راهروهای مجلس پیچید. در این میان عواملی نظیر طرح تحقیق و تفحص از مسکن مهر، تصادفات جاده ای مرگبار در محور اسلام آباد- قصر شیرین به دلیل افزایش ترافیک جاده ای و… زمینه طرح استیضاح او را در مجلس به وجود آورد اما بنا به اذعان بسیاری، رابطه مثبت علی نیکزاد و مجلسی ها باعث شد که در نهایت علی رغم جدی بودن مشکلات این حوزه،هیچگاه استیضاح وزیر راه و شهرسازی دولت دهم در مجلس صورت نگیرد.
اما در دولت یازدهم که عباس آخوندی از حدود یازده ماه پیش سکاندار وزارتخانه راه و شهرسازی شده، زمزمه های استیضاح وی چندین مرتبه مطرح شده است به طوری که هفته گذشته بار دیگر زمزمه های استیضاح او در راهروهای مجلس مطرح شد.
این بار راهآهن گرگان – گنبد، جادههای روستایی استان گلستان و فاضلاب علیآباد کتول از عمده دلایل طرح استیضاح آخوندی است و البته هنوز مشخص نیست که نمایندگان مجلس چه سرنوشتی را برای این طرح استیضاح رقم خواهند زد؟
جالب است بدانیم که موضوع استیضاح عباس آخوندی در شبکه های اجتماعی هم بازتاب گسترده ای داشته است. درجایی به زبان طنزبه نقل از وزیر راه وشهرسازی نوشته شده بود که “خودم برای ادارۀ وزارتخانه وقت کم می آورم این دوستان محترم در مجلس هم مدام چپ و راست من را برای پاره ای پرسش ها به مجلس فرا می خوانند،کاش می شد این نمایندگان راست هم عضوfacebook بودند و همان جا سؤال هایشان را مطرح می کردند و من هم یا پاسخ می دادم و یا like می کردم و این قضیه تمام می شد این همه رفت و آمد لازم می شد”!
شاید این طنز رگههایی ازواقیعت هم داشته باشد و اگر نمایندگان مجلس به طور حساب شدهتر و با سنجیدن زوایای مختلف طرح استیضاح را مطرح و آن راامضا کنند، مانع از ضایع شدن حق و هدر روی بخشی از زمان و نیرویی خواهند شد که شاید در صورت انجام کار مفید، ثمرات بهتری را برای کشور به ارمغان بیاورد.
نباید فراموش کرد مطرح شدن استیضاح برای هر وزارتخانه ای پیامدهای خاص خود را به دنبال دارد؛ زیرا وزیری که طرح استیضاح درباره او مطرح می شود باید بخش عمده ای از وقت خود را در ایام استیضاح به جای رسیدگی به معضلات به پاسخگویی به نمایندگان مجلس اختصاص دهدو از همین رو امکان دارد در عملکرد، پیشبرد برنامه ها و اهداف مدنظر وی وقفه ایجاد شود.
و سوال آخر این که بهارستان نشینان چه سرنوشتی را برای آخوندی رقم خواهندزد؟ آیا این استیضاح هم مانند تجربه ایام جوانی روحانی در مجلس شکست میخورد؟
منبع : memarinews.com