گزارشهای اخیر از کانادا نشان میدهد، پروسه ساخت آسانسور فضایی با ارتفاع ۲۰ کیلومتر در حال پیگیری است، شرکت Thothx Technology، پیش از این پتنتی در رابطه با این تکنولوژی پیشرفته به ثبت رسانده بود. هدف اصلی این آسانسور بادی یا آسانسور پنوماتیکی پرتاب فضانوردان از روی سکویی در قسمت فوقانی آسانسور است.
ایده آسانسور فضایی برای اولین بار در سال ۱۸۹۵ توسط دانشمند روس، کنستانتین تسیولکوفسکی بعد از الهام از برج ایفل مطرح شد، اما این ایده به دلیل کمبود تجهیزات تکنیکی همچنان در حد یک خیالپردازی خام باقیمانده است. Thothx پتنت این تکنولوژی را ماه ژوئیه (مرداد ماه) در USPTO (اداره ثبت اختراع و نشان تجاری ایالاتمتحده) به ثبت رساند.
دکتر برندان کوئین، مخترع این آسانسور فضایی میگوید وقتی یک راکت فضایی معمولی از زمین یا سکوی اقیانوسی به فضا پرتاب میشود، قبل از جدا شدن مرحله سوخت از راکت؛ در حدود ۱۵ تا ۲۵ کیلومتر بهصورت عمودی پرواز میکند و سپس به سمت زمین سقوط میکند (معمولاً در اقیانوس فرود میآید) و در مرحله آخر وارد فضا میشود و بهصورت افقی پرواز میکند.
برج ThothX نیاز به پرواز عمودی و مرحلههای جدا شدنی را بهکلی از مراحل پرتاب راکت حذف میکند که منجر بهصرفه جویی در مصرف سوخت میشود.
کوئین میگوید در کانسپت ما، راکت بهصورت الکتریکی از آسانسور بالا میرود و سپس بهصورت افقی از سکو پرتاب میشود، به این ترتیب کل فاز پرتاب عمودی حذف میشود
رصدخانه الگانکوئین در شهر پمبروک، انتاریوی کانادا عهدهدار این پروژه فوقالعاده بوده است. کوئین میگوید، مهمترین ویژگی که در ثبت پتنت این سازه لحاظ شد، نحوه کنترل این سازه بلند بود.
وی گفت، نیروهای جانبی اعمالشده بر برج این سازه بهوسیله فشار پنوماتیک خنثی میشوند. وی همچنین با استناد به طرح پیشنهادی آرتور سی کلارک که در رمان “چشمههای بهشت” مطرح کرده بود، توضیح داد، این آسانسور فضایی همچنین میتواند با کابل و سیستم وزنه تعادل ساخته شود.وی گفت، Thothx در این پروژه از محفظههایی که از موادی مانند پلیاتیلن و کولار ساخته میشوند، بهره خواهد برد.
کوئین میگوید، برج به روی توریستها هم بازخواهد شد که میتواند امکان تجربه شرایط بیوزنیای که تمام فضانوردان تجربه میکنند را برای مردم فراهم کند.
کارولین رابرتز، رئیس و مدیرعامل شرکت Thothx Technology میگوید، تکنولوژی راکتهای فرود نرم میتواند توسط شرکتهای دیگر توسعه داده شود و نویدبخش عصر جدیدی در حملونقل فضایی باشد. وی در بیانیهای گفت:
فرود آمدن بروی سکویی در سطح دریا نمایش بزرگی است اما فرود آمدن در ارتفاع ۱۲ مایل (۲۰ کیلومتر) بالاتر از سطح دریا، سفر فضایی را بیشتر شبیه سفر با یک جت مسافربری میکند