دگرگونی در نظام آموزش رشته های فنی و مهندسی بسیار با اهمیت بوده و تاثیر شگرفی در ایجاد تحول در نظام صنعتی کشور خواهد داشت ، تحقیقات ثابت کرده است هرگز نمی توان علوم فنی مهندسی را بصورت صرفا تئوریک آموزش داد، متاسفانه تاکنون مراکز فنی وحرفه ای ، هنرستانها ، آموزشگاهها و دانشگاههای کشور آنقدرها که باید وشاید دانشجویان را به صورت عملی و کارگاهی (آموزش علمی و کاربردی) آموزش نداده اند . کارهای کارگاهی ، کار بینی ها و کارآموزی ها در حقیقت حلقه مفقود این گونه آموزشهاست که پایه گذار اتصال دانشگاهها و صنعت کشور است ، دوره کارآموزی یاریگر آموزش عالی کشور در زمینه برقراری ارتباط با صنعت می باشد . ساختمان فلزی مجموعا به ساختمانهایی گفته میشود که اسکلت آن را کاملا از فلز ساخته باشند یعنی تیر و ستون وتیرچه ها وکلیه اتصالات فلزی بوده و هدف ایجاد یک ساختمانی است که بتواند بارهای وارده را به زمین منتقل کند و تعادل آنرا برقرار کند . اجرای ساختمان های اسکلت فلزی به آگاهی از یکسری مسائل فنی که به علم رشتهای مختلف ساختمان بستگی دارد نیازمند است در این گزارش کارآموزی سعی شده است اطلاعاتی در مورد ساختمانهای فلزی و بتونی و روش اجرای آنها داده شود . در پایان از زحمات سرپرست محترم کارآموزی جناب آقای مهندس قیاسوند ونیز استاد گرانقدر جناب آقای مهندس اسدیانی یکتا تشکر می نمایم .
محل احداث ساختمان :
مطالعاتی که قبل از شروع کارهای در رابطه با محل ساختمان باید انجام شود ، مسائلی مانند اثرات جوی ، بارندگیها ، تغییر درجه محیط که بخصوص در فصول سرد و یخبندان تاثیرات نامطلوب و مخرب در مصالح ، اجزا و قسمتهای ساخته شده بنا می گذارد . قابل توجه اینکه ، در هر راه اندازی مجدد و تا جا افتادن کارگاه از جهات مختلف ، اشکالاتی فراوان وجود دارد ، ازجمله مسائل فنی ، جمع آوری کارگردان مورد نظر بخصوص در برداشتن هزینه بیشتر که اولا باعث تاخیر در تحویل بنا می شود ؛ ثانیا : قیمت تمام شده ساختمان را افزایش می دهد . قبل از شروع یک طرح ساختمانی کوچک یا بزرگ ، باید مقاومت زمین زیر پی جهت دیوارها برای طراح مشخص شود تا بتوانند بر مبنای آن محل ستونها ، دیوارها و در مجموع طرح را به وجود آورد ، معمولا زمینهای مرغوب ، رنگ سبز تیره با دانهای خاک متراکم چسبندگی زیاد دارند . انواع گوناگون زمین ماسه ای ، رسی ، دج ، سنگی و یا مخلوط نامتناسب هستند . اکثر زمینهای ایران از انواع زمینهای رسی است . این زمینها مقاوم هستند و چنانچه خاک ریز دانه و درشت دانه ماسه در آنها وجود داشته باشد ، قابل اطمینان خواهد بود . در بعضی موارد بنا روی زمینهای شیب دار رسی احداث می شود ، در این حالت باید به اصول پایداری بنا توجه شود تا در موقع حرکت زمین خطر رانش به وجود نیاید . زمینهای دج نیز ترکیبات کامل ، متراکم و قابل اطمینان دارند که بناهای مرتفع را می توان روی آن احداث کرد . به طور کلی زمین لایه ها و موارد متشکله مختلفی دارند که هر لایه آن مورد آزمایش قرار گیرد ، در بناهای معمولی ، از طریق چاه کنی و خروج لایه های خاک می توان از نوع زمین آگاه شویم ، اما جهت احداث های بناهای مرتفع ، با گمانه زدن (سونداژ) از لایه های مختلف پی سازی و احداث بنا انجام شود . در بعضی موارد زمین مورد نظر ماسه ای و یا از نوع خاک دستی است . در این حالت ، ÷ی کنی تا سطح زمینهای سخت پیشروی می کند و با پی سازی اصولی و در صورت نیاز ÷ی های صفحه ای احداث می شود . به طور خلاصه ، شناخت خاک زمین جهت عملکرد طراح و محاسبات از مسائل اولیه و بسیار مهم برای ساخت یک بناست که بی توجهی به آن ، مشکلات و خسارات زیادی به بار می آورد .
انواع نقشه های ساختمانی :
نقشه های اولیه معماری که بنا را به شکل سه بعدی (پرسپکتیو) نشان میدهد ، برای تفهیم به مجریان بسیار سودمندند . معمولا نقشه های فنی و اجرایی در سه فاز تهیه می شود : الف : نقشه های معماری : این نقشه ها به منظور مشخص کردن ابعاد بنا جزئیات ظاهری و بناسازیهای داخلی و خارجی برای تفهیم مسائل به سازندگان و مجری ساختمان تهیه می شود . آنها می توانند پس از اجرای یک سلسله مسائل فنی ، بنای مورد نظر را در چهار چوب طرح معماری بسازند . ب : نقشه های اجرایی : این نقشه های باجزئیات گوناگون مانند پلانهای موقعیت ، پی سازی ، تیرریزی ، شیب بندی ، برش ، نما و … با مشخصات هر چه دقیق تر جهت اجرای دقیق و اصولی تهیه می شود که سازندگان با استفاده از آنها و همچنین نقشه های جزئیات – که از نقشه های ذکر شده تهیه می شود – کار را دقیق و اصولی اجرا می کنند . همچنین با توجه به دفترچه مشخصات ریز مقادیر (آیتمها) . اسکلت ساختمان به شکل سفت کاری و نازک کاری ساخته می شود . دربناهای بزرگ ، وجود مهندسان معمار ، محاسب و همکاری نزدیک آنها با همدیگر باعث می شود که طرحی به وجود آید . بدون این همکاری ، مسئله ساختن بنای عظیم غیر ممکن است .
نقشه های تاسیسات :
این نقشه ها نیز جدا از نقشه های معماری و استراکچر ، شامل کلیات وجزئیات آبرسانی ، فاضلاب ، تهویه دستگاههای گرم کننده و سرکننده و به ویژه روشنایی برق است . همان طور که می دانید ، این نقشه ها به هنگام تعمیرات بسیار مفید است . بخصوص در هنگام زلزله ، سیل و حریق که قسمتی از بنا از بین می رود با استفاده از نقشه های موجود در شناسنامه می توان ضایعات پدید آمده در ساختمان را نو سازی کرد . معمولا برای اجرای ساختمان باید با توجه به زمان بندی مشخص ، نقشه های لازم و از قبل آماده شده ، مسائل اقتصادی و اجرایی و تمامی موارد دیگر به انجام کار اقدام کرد . اکثر اوقات ، شروه کار بنای ساختمان با پیگیری مراحل مختلف اجرا ، با سرعت بخشیدن در پیشبرد آن و بدون تعطیل شدن در زمانهای طولانی ئنبال می شود . تا در مدت زمان پیش بینی شده به مراحل پایانی برسد .
موارد استفاده از نقشه های تاسیساتی و برقی :
به طور کلی در هر پروژه شناسنامه نقشه های تاسیساتی و برقی ویژگی خاص دارد . اگر در وضع لوله های آبرسانی ، لوله های فاضلاب و یا دستگاههای گرم کننده و سرد کننده به علل مختلف اشکالاتی بوجود آید ، مخصوصا در مواقعی که سیم کشی ها نیاز به تعمیرات داشته باشد ، وجود نقشه های برقی و تاسیساتی اهمیت زیادی پیدا می کند . در بناهای بزرگ برای عبور کلیه لوله های تاسیساتی و برق ، کانالهای عمودی و افقی تعبیه می شود ، در مواردی ، کانالهای افقی به شاخه هایی جهت عبور برخی از لوله ها تا موتور خانه و کانال هایی برای لوله های فاضلاب تا سپتیک تانک و کانالی جهت عبور لوله های آب سرد وگرم تقسیم می شود ؛ اما در کانالهای عمودی ،کلیه لوله بصورت مجتمع عبور می کند . توجه : در بعضی موارد ، قسمت جلوی کانالهای عمودی کلا بوسیله در باز و بسته می شود . با میله گذاری در دیوار کانال ، می توان از آن شبکه به عنوان نردبان استفاده کرد ، اگر در سیستم لوله کشی اشکال بروز نماید ، درپوش عمودی و یا افقی کانال را باز می کنیم و پس از رفع نقیصه آنرا می بندیم . در ساختمانهای کوچک ، برای تاسیسات ، چنین کانال کشی انجام نمی شود اما در این بناها ، نقشه های تاسیساتی می تواند مشخص کننده مسیرها باشد تا در مواقع لزوم بتواند اشکالات را رفع کند . به طور خلاصه ، اگر مسیر لوله های تاسیساتی و یا برق مشخص نباشد ، بهنگام بروز اشکالات ، سرگردانیها و گرفتاریهای فراوانی بوجود می آید که باید با شکافتن ، مسیر آنها را یافت . این عمل در مجموع باعث مشکلات و مسائل فراوانی خواهد شد .
مشخصات ویژه مصالح :
ساختن بنای مقاوم به دو عامل بستگی دارد : الف : مصالح مرغوب و مقاوم ب : اجرای صحیح وفنی بدیهی است ، نوع مصالح که در ساختمان به کار می رود ، باعث پایداری و افزایش عمر ساختمان و با استفاده از نوع نامرغوب ، نتیجه معکوس می شود . به طور کلی ، تعمیراتی که به خاطر زطوبت در آجرهای محلی انجام می شود ، فراوان است در صورتی که در آجر کاری غیر محلی این نقیصه بسیار کم است و یا اصلا نیست .