لایه های مختلف دیوار اتاقها :
۱) دیوار سازی (آجر کاری با آجر سفالی و ملات ماسه سیمان)
۲) شمشه گیری
۳) گچ و خاک
۴) سفید کاری
۵) سنگ قرنیز
شمشه گیری
دیوارهای خالی را به صورت سفالی (آجر چینی با آجر سفالی بدون شمشه ملات )می چینند ودقت این نوع دیوار چینی از لحاظ شاقول بودن و تراز بودن زیاد است. به وسیله شمشه گیری دیوار را در سطح قرار می دهند و یا به اصطلاح کارگری دیوار را در یک باد قرار میدهند وآن بدینگونه است که ابتدا با چشم بلندترین نقطه دیوار را معین می کنند (البته در سطح نما )و با گچ و ماله نقطه صافی را در آن محل ایجاد می نمایند وبعد این نقطه را با شاقول به پایین منتقل کرده وسطحی کوچکی نیز هم باد آن با گچ و خاک پایین دیوار ایجاد می نمایند آنگاه در گوشه دیگر دیوار نقطه را انتخاب کرده و باز با گچ و خاک نقطه صافی را درآن ایجاد می نمایند. حال سه نقطه داریم که طبق اصول هندسی در آن می توان سطحی ومرور داد و حال به وسیله ریسمان که بین دو نقطه می کشند به فاصله یک متر و به یک متر زیر ریسمان نقاطی با گچ وخاک وماله ایجاد کرده به طوری که کلیه این نقاط هم باد ریسمان باشد بعد به وسیله شاقول این نقاط را به پایین دیوار منتقل می کنند آنگاه شمشه صافی را انتخاب کرده و به دو نقطه هم سطح و در امتداد یک شاقول متکی می نمایند و با گچ وخاک پشت آن را پر نموده و بدین وسیله روی دیوار خطی به پهنای، چند سانتیمتر و به طول دیوار ایجاد می نمایند واین عمل را هر یک متر و به یک متر ویا قدری کمتر تکرار می کنند. به این کار شمشه گیری می گویند و آنگاه بین این خطوط را با گچ وخاک پر کرده و بدین وسیله گچ و خاک کردن اتاق را تکمیل می نمایند. در مورد سیمان کاری هم همین کار را انجام میدهند ولی به جای گچ وخاک از ملات ماسه سیمان استفاده می نمایند.
. گچ و خاک
اندود گچ
از مخلوط کردن گچ با خاک و آب به دست می آید، این اندود دیرگیر، ارزان و به رنگ کرمی تا قهوه ای کم رنگ می باشد و از آن برای زیرسازی و آماده نمودن سقف و دیوار برای سفید کاری استفاده می شود.نسبت خاک اضافه شده به گچ ده تا صد درصد وزن گچ می باشد و با توجه به کیفیت گچ و زمان گیرش گچ این مقدار تعیین می گردد، هرچقدر کیفیت گچ بالاتر باشد می توان خاک بیشتری اضافه نمود و با اضافه نمودن خاک بیشتر گچ دیرگیرتر خواهد شد.
نحوه اجرا ملات گچ و خاک
ابتدا برای شروع (۱)درمرحله گچ خاک بر روی دیوارهای داخلی کروم بندی کرده وباید کروم های مربوطه را شاقول وبعد رسمان کشی کرد تابعدازاجراشمشه کش وبدون موج باشد(۲)بر روی کروم شمشه گیری میکنیم یعنی شمشه را بر روی کروم گذاشته وزیر ان را با گچ پر میکنیم(۳)در این مرحله دهنه های اماده ای داریم به طول۱۲۰ تا۱۵۰ سانتی متروبعدشروع به اندود کاری کرده وروی ان را شمشه کشی میکنیم (۴)سقف را نیز به همین ترتیب انجام داده با این تفاوت که دیوار را شاقول میکردیم اما درسقف باید از تراز یا شلنگ تراز استفاده کرد. بعدازمدتی که گچ خاک خشک شد وتمام کارهای که قبل ازسفیدکاری بایدانجام شود انجام شدمثل(برق کشی-اجرای تاسیسات-کاشی کاری-نما-کانال کشی-رابیتس بندی).
علل ترک خوردن گچ کاری
گاهی در ساختمان ملاحظه می کنیم که سطوح گچ کاری شده پس از خشک شدن و سخت شدن ترک می خورد و شکل بسیار بدی به محل ان میدهد این ترک خوردگی می تواند به دلایل زیر باشد:
اگر در موقع ساختن ملات گچ مقدار گچ را که درآب می ریزیم از حد معینی کمتر باشد (درصد وزن آب نسبت به گچ زیاد باشد) بطوریکه گچ نتواند پس از انبساط حجم آب مصرف شده در ملات را پر کند در نتیجه گچ پس از خشک شدن تقلیل حجم داده و می ترکد.
اگر کلفتی ملاتی که روی دیوار می کشیم از ۷ – ۸ سانتی متر بیشتر باشد و انرا در یک نوبت بکشیم لایه های روئی گچ در اثر مجاورت با هوا به فوریت خشک می شوند در حالی که هنوز لایه های درونی مرطوب هستند و اگر این لایه ها هم بخواهند خشک شوند یعنی آب آنها تبخیر شود ناچارا باید در سطح گچ کاری ترکهایی ایجاد شود تا امکان خروج بخارآب لایه های زیرین حاصل شود.
اگر در فصل سرما و درجات زیر صفر اقدام به گچ کاری بنماییم و آب ملات گچ قبل از انبساط و سخت شدن گچ یخ بزند فعل و انفعالات شیمیایی برای سخت شدن در ملات متوقف می شود. پس از انکه یخ ذوب شد گچ فاسد شده و دیگر به انبساط خود ادامه نمیدهد در نتیجه درسطح گچ کاری شده ترک خوردگی مشاهده می گردد.
بعضی از ترکها در گچ کاری بعلل فوق نبوده و در اثر نشستهای ساختمان بوجود می آید این ترکها معمولا با زاویه ۴۵ درجه نسبت به افق ظاهر می شود.
این فایل شامل ۴۶ اسلاید به صورت پاورپوینت میباشد.
دانلود مستقیم از سایت میهن بنا: