گورستان ها و غسالخانه ها و… عناصری هستند که معمولا در قالب مکان، فضا و مرکز ، تأسیسات و تجهیزات روبنایی (خدماتی) را تشکیل می دهند.گورستان ها به دلایل زیست محیطی و عملکردی، در خارج از شهر قرار می گیرند و بر اساس اصول برنامه ریزی برای هر شهر تنها یک گورستان در نظر گرفته می شود.
تأسیسات و زیرساخت شهری :
بررسی موردی : شهر قزوین
- مقدمه ………………………………… ۳
- فصل اول . مبانی نظری ………………………. ۴
- مشخصات گورستانها بر حسب مقیاس …………….. ۴
- ضوابط مکانیابی …………………….. ۸
- معیارهای برنامه ریزی …………….. ۱۸
- صول مدیریت ……………… ۱۹
- فصل دوم . بررسی موردی ……………… ۲۱
- منابع …………….. ۳۲
کلیتی در فهم زمینه :
در بسیاری از مواقع ، انسان از نارسایی های کالبدی عوامل تشکیل دهنده محیط فراگیر خود رنج می برد که برخی در نبودن یک روند فرایندگانه و درست برنامه ریزی، طراحی و مدیریت شهری است و برخی از عدم شناخت درست عوامل تشکیل دهنده فضاها و محیط شهری ناشی می شود.
اگر در فرایند برنامه ریزی و طراحی شهری برای تأمین تأسیسات و تجهیزات به طور مسئولانه و قانونمندانه عمل شود می توان جلوی برخی از این مسائل را گرفت.
تعریف تأسیسات و تجهیزات :
تاسیسات و تجهیزات شهری عوامل عناصر و فرایندهایی از کالبد و فضای شهری هستند که زندگی شهروندان را تسهیل می کنند.که به دو گروه عمده زیر بنایی و روبنایی تقسیم می شوند.
گورستان ها
آرامستان ها و غسالخانه ها و… عناصری هستند که معمولا در قالب مکان، فضا و مرکز ، تأسیسات و تجهیزات روبنایی (خدماتی) را تشکیل می دهند.
مشخصات گورستان ها بر حسب مقیاس شهر :
گورستان ها به دلایل زیست محیطی و عملکردی، در خارج از شهر قرار می گیرند و بر اساس اصول برنامه ریزی برای هر شهر تنها یک گورستان در نظر گرفته می شود.
برای تعیین اندازه گورستان ها در هر شهر، محاسبات جمعیتی خاصی لازم است.بنابراین، اندازه گورستان ها در هر شهر کاملا وابسته به جمعیت آن شهر است و بر اساس نرخ مرگ و میر شهر تعیین می گردد – مقیاس از قبل تعیین شده ای ندارد.
البته، هر گورستان در وهله اول باید تأسیسات و تسهیلات پایه ای و ضروری داشته باشد و سپس براساس بررسی تحلیلی گورستان با توجه به دو عامل ذکر شده در صورت لزوم تأسیسات مورد نیاز احداث شود.
گورستان به دلایل گوناگونی باید دور از بافت شهری، مکانیابی شود، از نظر فقهی :
حداکثر فاصله گورستان از شهر باید به اندازه ای باشد که موجب شکسته شدن نماز و باطل شدن روزه نگردد.
از سوی دیگر، از آنجا که مسلمانان در فواصل زمان معینی (تقریبا هر هفته) به فاتحه خوانی برای اهل قبور می روند، فاصله گورستان نباید در حدی باشد که موجب به زحمت افتادن شهروندان شود.
- انتقال انواع آلودگی ها شامل : آلودگی ناشی از سوزاندن لباس مردگان و فعل و انفعالات ناشی از تجزیه اجساد، آلودگی آب ناشی از دفن جسد در خاک، آلودگی صوتی ناشی از انتشار صدای عزاداری و شیون بازماندگان به اطراف.
- افسردگی مردم به ویژه کودکانی که در اطراف زندگی می کنندو هر روز با صحنه دلخراش شیون و زاری مواجه می شوند.
- ایجاد ترافیک بر اثر حرکت دسته جمعی تشییع جنازه در اطراف گورستان
- اشغال فضای شهری، احداث گورستان در داخل شهر موجب اشغال پهنه هایی گسترده از اراضی شهری می شود که برای خدمات دیگر مناسب هستند.
- جلوگیری از اجرای طرح های عمرانی و خدماتی، گورستان ها به جهت احترام نزد مردم، جلوی توسعه طرح های عمرانی را می گیرند. راه ها و بزرگراه های نوساز را به بن بست می کشانند و کار احداث شبکه های آب و فاضلاب را با دشواری مواجه می سازند.
این فایل شامل ۳۳ اسلاید میباشد.
دانلود مستقیم از سایت میهن بنا: