مشخصات فنی ساختمان نام مطلبی ست که در ادامه به بررسی آن میپردازیم. فایل مشخصات فنی شامل سر فصل های زیر میباشد:
- ملاتها
- عملیات بنایی
- نماسازی
معرفی ملات قیر:
ملات قیر از ۵۰۰۰ سال قبل ، در ساختمانهایی نظیر برج بابل به کار رفته است . امروزه ملات ماسه آسفالت را برای قشر رویه پیاده روسازی ها، پوشش محافظ قشر نم بندی بامها، پر کردن درز قطعات بتنی کف پارکینگها و پیاده روها و مانند اینها مصرف می کنند.
ساختن و مصرف ملاتها :
ساختن ملاتها، با وسایل دستی مانند بیل، کم چه و ماله و حتی دست در روی زمین یا داخل ظروف ملات سازی آهنی (اسلامبولی) یا پلاستیکی و روی تخته ملات به مقادیر کم صورت می گیرد، همچنین ممکن است در ساختن ملات از وسایل مکانیکی استفاده کرد . زمان اختلاط ملات ، حداقل ۳ دقیقه و حداکثر ۱۰ دقیقه خواهد بود.
انتخاب ملات برای کار در هوای سرد:
در هوای سرد می توان از ملاتهای ماسه سیمان و باتارد استفاده کرد . ملات ماسه سیمان با نسبت۱:۳ مناسب است . برای جلوگیری از یخ زدن بهتر است از کلرور کلسیم استفاده نشود ، زیرا وجود کلرور کلسیم باعث زنگزدگی قطعات فلزی کار گذارده شده وشوره زدگی آجرکاری می شود . یکی از بهترین راه های مواجهه با یخزدگی ، افزودن مواد حبابساز هوا به ملات است که در این صورت می توان بدون واهمه از کاهش کارآیی از مقدار سیمان ملات کاست. وجود حبابهای هوا در ملات ، صدمات ناشی از موقع یخ زدن را به حداقل ممکن کاهش می دهد . در هوای سرد گرفتن ملات کند می شود.
_ انتخاب ملات برای کار در هوای گرم
_ ویژگی ملاتها، استانداردهای مربوط و آزمایش آنها
_ ویژگی ملاتها
تاب فشاری ملاتها
_ اختلاط ملات و مصرف ملاتهای مانده (احیای ملاتها)
_ انطباق با مشخصات و استاندارد ملات ها
عملیات بنایی:
_ معرفی عملیات بنایی با سنگ
سنگهای مصرفی در کارهای بنایی از هر نوع باید تمیز، متجانس، محکم، بدون رگه و عاری از مواد آلی و آلودگیهای دیگر بوده و در مقابل یخبندان مقاوم باشند . انواع سنگهای سست، متخلخل، مطبق و یا سنگهای خارج از استاندارد و اندازه های ذکر شده در نقشه ها یا مشخصات فنی خصوصی ، نباید به مصرف برسند. قبل از حمل سنگ به کارگاه پیمانکار باید ضمن مطالعه اولیه و اطمینان از حصول نسبی انطباق سنگ معدن با مشخصات خواسته شده، اطلاعات و نمونه های لازم را برای بررسی در اختیار دستگاه نظارت قر ار دهد .
دستگاه نظارت بر اساس دستورالعم لها و مندرجات این فصل یا سایر ضوابط واستانداردهای معتبر که صلاح بداند ، نسبت به کنترل کیفیت مصالح توسط آزمایشگاههای مورد تأیید کارفرما و سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور، اقدام و پس از حصول اطمینان از کیفیت معدن دستورحمل سنگ را صادر می نماید.
_ درجه حرارت محیط
_ ملات مصرفی در عملیات بنایی
_ پیش بینی محل تأسیسات
_ توقف عملیات بنایی
_ بنایی با سنگ قواره شده (تراشیده)
_ عملیات بنایی با سنگ لاشه (لاشه چینی)
_ بنایی خشکه چین
_ طاق سنگی
_ بندکشی کارهای سنگی
_ عملیات بنایی با آجر
_ مشخصات آجرهای مصرفی
_ عملیات بنایی با آجر (آجرچینی)
_ دیوارهای داخلی غیر باربر
_ اتصال دیوار با ستون فلزی
_ اتصال دیوار با ستون بتنی
_ کلاف افقی
_ دیوارچینی دوجداره
_ سقف سازی
عملیات سقف سازی باید بر اساس جزئیات مندرج در نقشه های اجرایی، مشخصات فنی خصوصی ودستورات دستگاه نظارت صورت گیرد . بسته به نوع اسکلت ساختمان ، باید برای انجام کار ممتد و بدون وقفه بر اساس برنامه زمانبندی اجرای عملیات، تدابیر لازم اتخاذ شده باشد . قبل از شروع سقف زنی، اسکلت اصلی ساختمان از نظر تکیه گا هها، اتصالات فلزی، آرماتوربندی ها و مجموعه قالب و داربست ، باید مورد بازدید دستگاه نظارت قرار گیرد تا پس از تأیید، عملیات سقف زنی شروع شود . بدون اجازه قبلی دستگاه نظارت ، پیمانکار حق شروع کار را نخواهد داشت.
نوع مصالح، کنترل کیفیت، نحوه اجرا و روشهای حفاظتی سقف تا رسیدن به مقاومتهای لازم بس ته به نوع سقف ، باید مطابق مندرجات این نشریه باشد. به علاوه رعایت نکات زیر در اجرای انواع سقفها الزامی است.
_ سقفهای آجری (طاق ضربی):
تیرآهنهای طاق ضربی باید با فواصل حداکثر ۱ متر در محلهای خود ثابت شوند . در صورتی که تیرها روی دیوار حمال قرار می گیرند، توصیه شود کلافی از تیرآهن برای جلوگیری از رانش در دهانه های کناری به کار گرفته شود . این تیرآهن باید به کمک میل مهارهایی مطابق نقشه های اجرایی در محل خود تثبیت شود . تیرآهنها قبل از نصب ، باید کاملاً تمیز شده و با ضدزنگ رنگ آمیزی شوند . ضخامت طاق ضربی معمولاً نیم آجر می باشد ، مگر اینکه در نقشه ها و دستورالعملها مشخصات دیگری درخواست شده باشد. اجرای طاق زنی باید از طرفین سقف ، شروع و در وسط ختم شود .
خیز طاق در هر دهانه حداکثر ۴سانتیمتر می باشد . سقف زنی با ملات گچ انجام می شود ، برای پر کردن درزها و حفر ه ها پس از ا تمام سقف از دوغاب گچ طبق مشخصات مندرج در فصل ملا تها استفاده می شود. پیمانکار موظف است مطابق نقشه های اجرایی روی سقف را از مواد سبک پرکننده نظیر پوکه معدنی یا صنعتی و سایر مصالح مشابه و مورد تأیید، پر و کرم بندی نماید، حداقل ضخامت مواد پرکننده، ۵ سانتیمتر است.
_ نماسازی:
نقشه های اجرایی باید دربردارنده جزئیات مربوط به رنگ، بافت و شکل نماسازی بوده و در تعیین آنها به مسائل اقتصادی، اقلیمی و نوع استفاده از ساختمان توجه شده باشد . چنانچه در خصوص جزئیات نماسازی کمبودهایی در نقشه ها و مشخصات مشاهده گردد ، پیمانکار موظف است در خصوص تعیین تکلیف این موارد نظر دستگاه نظارت را جلب نماید . به هر حال نماسازی باید دقیقاً مطابق نقشه های اجرایی صورت پذیرد.
_ انواع نماسازی:
با تو جه به مصالح موجود، دانش نیروی انسانی، مسائل اقتصادی و نظایر آن غالباً در نماسازی ساختمانها از نماسازی با سنگهای غیرمنظم، منظم، سنگهای پلاک به شکل لوحه سنگ، انواع آجر نما تا نماسازی با قطعات پیش ساخته و صنعتی مانند صفحات پیش ساخته بتنی با اتصال به اسکلت ساخ تمان، صفحات پیش ساخته به منزله قالب دائمی، صفحات پیش ساخته برای پوشش دیوار با مصالح بنایی استفاده می شود . همچنین با توجه به تنوع نماهایی چون دیوارپوشهای شیشه ای، دیوارپوش از فلزات رنگین غیرآهنی و لعابدار یا لوحه های مصنوعی، این گونه نماسازیها نیز رایج می باشد.
- نماسازی با سنگهای غیرمنظم
- نماسازی با سنگهای منظم
- نماسازی با سنگ پلاک (لوحه سنگ)
- اتکای جانبی
- نماسازی با آجر (کلیات)
- نماسازی با آجر گری
فایل مشخصات فنی ساختمان دارای ۸۱ اسلاید به صورت پاورپووینت میباشد
دانلود مستقیم از سایت میهن بنا: