بتن و بتن آرمه نام مطلبی ست که در ادامه به بررسی آن میپردازیم. بتن با کارایی و دوام زیاد به بتنی اطلاق می شود که بتواند به راحتی ریخته شود، در مقابل شرایط محیطی خورنده و بالاخره بارهای وارد بر آن به خوبی مقاومت کند و مشخصات آن تغییر ننماید . از این رو پیمانکار باید بر اساس مندرجات این نشریه نسبت به ساخت بتن با کیفیت خوب اقدام نماید.
کلیات بتن و بتن آرمه:
این فصل از نشریه شامل دستورالعم لهای ساخت، حمل، ریختن و نگهداری بتن و نیز روشهای اندازه گیری و کنترل کیفیت مصالح بتن می باشد.
در مشخصات فنی خصوصی و نقشه های اجرایی نوع و طبقه بتن، کیفیت مصالح با توجه به منابع مورد نظر، توصیه های لازم برای مراحل مختلف ساخت و اجرای بتن مطابق مندرجات این نشریه و آیین نامه بتن ایران درج می شود . پیمانکار موظف به تهیه مصالح با استاندارد مورد نظر، ساخت و اجرای
صحیح بتن ریزی با توجه به روشها و مندرجات این فصل می باشد .
رعایت مراحل زیر قبل از اجرای کارهای بتنی الزامی است.
- الف: با توجه به برنامه زمانبندی اجرای پروژه و نیازها، پیمانکار باید پیش بینیهای لازم برای تهیه، حمل و انبار نمودن مصالح، تأمین ادوات و تجهیزات، تهیه شن و ماسه، وسایل اندازه گیری مصالح مختلف، ماشین آلات حمل، ریختن و تراکم بتن و بالاخره مصال ح و ادوات لازم برای نگهداری صحیح بتن را به عمل آورده و جزئیات اجرایی هر قسمت از کار را برای تصویب دستگاه نظارت ارائه نماید.
- ب: باید پیش بین یهای لازم از نظر تعداد ماشین آلات، لوازم و ادوات مختلف برای بتن ریزی بدون وقفه، صحیح و مطابق مشخصات توسط پیمانکار صورت گیرد.
- پ: قبل از انجام عملیات بتن ریزی، محل گودبردار یها، قالب بندیها، آرماتوربندیها، درزهای ساختمانی و محل قطعات مدفون در بتن، با توجه به نقشه های اجرایی، مشخصات فنی خصوصی و دستورالعملهای مندرج در این نشریه توسط دستگاه نظارت ، کنترل و دستور بتن ریزی صادر خ واهد شد. پیمانکار باید پس از آماده نمودن محل اجرا و سایر عوامل ذیربط کتباً دستگاه نظارت را از زمان شروع بتن ریزی آگاه نماید . بدون تصویب قبلی دستگاه نظارت شروع عملیات بتن ریزی به هیچ وجه مجاز نمی باشد.
- ت: در محل بتن ریزی پی ها یا محلهای مشابه باید تمامی را ههای عبور کارگران، سکوهای کار دستگاههای حمل و انتقال بتن ، به نحوی توسط پیمانکار محافظت شود که از ورود مواد خارجی به داخل پی یا قالب، آلوده شدن آرماتورها و بالاخره ریزش احتمالی جلوگیری به عمل آید.
مصالح:
در مورد مشخصات مصالح متشکله بتن به مندرجات فصل مصالح مراجعه شود.
ویژگیهای مهم بتن و بتن آرمه:
کلیات:
با توجه به نوع سازه و درجه اهمیت آن ، باید به ویژگیهای اصلی بتن به هنگام ساخت، ریختن ونگهداری توجه مخصوص به عمل آید . ویژگیهایی که باید مورد توجه پیمانکار قرار گیرد به شرح زیر است:
کارایی بتن:
بتن کارا بتنی است که بتوان به راحتی آن را ساخت، حمل نمود، در قالب مورد نظر ریخت و متراکم نمود، بدون اینکه در یکنواختی ۲ آن در طول مراحل فوق تغییری حاصل شود . کارایی بتن بستگی به عوامل زیر داشته و پیمانکار ملزم به رعایت آن می باشد.
اسلامپ:
کارایی به میزان اسلامپ و روانی ۲ بتن ساخته شده ، بستگی دارد . میزان اسلامپ بر اساس روش مندرج در استاندارد (دت ۵۰۵ ) کنترل می شود . پیمانکار موظف است بتن موردنظر را بر اساس اسلامپهای خواسته شده در مشخصات فنی خصوصی و نقشه های اجرایی تهیه نماید . بتن هایی که به هنگام ریخ تن،اسلامپ شان با مشخصات خواسته شده مطابقت ننماید مردود بوده، باید از مصرف آن خودداری شده و ازکارگاه خارج گردند .
اضافه نمودن آب برای بالا بردن اسلامپ بتن های سفت شده پس از ساخت ، به هیچ وجه مجاز نیست و انجام این امر باعث تغییرات کلی در مشخصات بتن ساخته شده خواهد شد . بسته به میزان اسلامپ و نوع کاربرد، بتن به ۴ گروه سفت، خمیری، شل و آبکی تقسیم می شود . میزان اسلامپ توصیه می شود. -۲-۳- برای اعضا و قطعات مختلف بر اساس جدول ۵
قایل بتن و بتن آرمه دارای ۱۹ اسلاید به صورت پاورپینت میباشد.
دانلود مستقیم از سایت میهن بنا: