با این حال عبادالله فتح اللهی مدیر عامل سازمان نوسازی معتقد است ۵۰ میلیون تومان رقم مناسبی برای نوسازی بافت فرسوده در تهران است. او در این باره به «بلدیه» گفت: مطابق با قانون سالانه باید ۱۰ درصد بافت فرسوده، نوسازی شود. با توجه به عقبماندگی که طی سالهای گذشته در این بخش به وجود آمده است باید بیش از ۵۰ هزار واحد نوسازی انجام شود که بتوانیم در یک برنامه ۵ ساله به حجم مورد اشاره در قانون برسیم.
او ادامه داد: در این راستا اولا ما از حرکت دولت استقبال میکنیم و این حرکت دولت را به فال نیک میگیریم. دوم از چند منظر این حرکت دولت، حرکت مناسبی بود؛ یکی اینکه دولت به این واقعبینی رسید که بین کلانشهرها و مراکز استانها و شهرهای کوچک تفاوت وجود دارد و این تفاوت را باید با تعیین سقف شناور در وام نوسازی لحاظ کرد. به نظر من این یک قدم رو به جلو بود. دیگر اینکه؛ گستردهترین حوزهای که دولت میتواند به مردم کمک کند در بحث نوسازی، همین وام است. چون اصل وام را موثرترین پدیده در نوسازی مردم تلقی میکنیم و از این جهت هم خوشحال هستیم. سوم اینکه سقف ملی هم که در نظر گرفتند سقف مناسبی است، اما دولت غیر از این وظیفه دیگری دارد و آن این است که دولت به همان نسبت که شهرداری برای نوسازی بافت فرسوده تخفیف در عوارض ساخت میدهد، باید در ردیفهای بودجهای خود برای تامین زیرساختها و کمک به زیرساختها منابعی را لحاظ کند.
رقم وام انگیزه ای برای سازنده ایجاد نمی کند
اما محمدمهدی مافی دبیر انجمن انبوه سازان تهران اعتقاد دیگری دارد. او اظهار کرد: اگر جامعه هدف اعطای تسهیلات ساخت مسکن در قالب این مصوبه زوجهای جوان و کمدرآمد با مشخصه ساخت و ساز در محدوده بافت فرسوده تعیین شود شاید در بحث ازدواج قابلیت اجرایی داشته باشد و بتواند به عنوان یک اهرم کمکی در جهت صاحبخانه شدن زوجهای جوان باشد اما در بخش بافت فرسوده نمیتواند آنچنان موفق باشد.
او تصریح کرد: از آنجا ساخت و ساز به عنوان فعالیتی سرمایهای محسوب میشود میزان سود کسبشده از این فعالیت اولین فاکتوری است که سازنده و سرمایهگذار با ورود به این حوزه به آن فکر میکنند. اما ساخت و ساز در بافت فرسوده شهرهای مختلف کشور چنین سودی را نصیب سازنده و سرمایهگذار نمیکند. از این جهت است که همواره مناطق شمالی و پهنههای جدید شهر مورد هجوم سازندگان ساختمانی قرار میگیرد.
مافی افزود: از یک سو حتی تسهیلات جدید اعطایی فقط به اندازه مابهالتفاوت درصد این وام نسبت به بازار میتواند تحرک ایجاد کند که این شاخص نیز با گذشت زمان مبلغ ثابتی میشود. از سوی دیگر با آنکه پرداخت وام به سازندگان دارای زمین در محدوده بافت فرسوده تعلق خواهد گرفت اما چون از یک طرف تمام تقاضاها را پوشش نمیدهد و عده کمی از این ظرفیت میتوانند استفاده کنند و از طرف دیگر ارزانتر بودن آن نسبت به نرخ سود متداول احتمال ایجاد رانت در بازار وجود دارد.
محمد مهدی تندگویان سخنگوی کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر تهران نیز معتقد است: مشکل اصلی مبلغ وام نیست. به اندازه کافی وام و مصوبه برای بافت فرسوده وجود دارد اما رغبت نوسازی در میان مردم وجود ندارد.