روزنامه اعتماد در گزارشی از اظهارات یک مقام بلندپایه در شهرداری تهران درباره جدا کردن نیمکت های دختران و پسران در پارک ها خبر داد و نوشت:
هنوز انتقاد برخی از اعضای شورای شهر به طرح تفکیک جنسیتی بین کارکنان دفاتر مدیران درهشتاد ویکمین جلسه شورا خاموش نشده بود که بالاترین مقام فرهنگی شهرداری پایتخت آن هم در جلسه عفاف و حجاب و حقوق «شهروند»ی!، بمب خبری دیگری را منفجر کرد. براساس این خبر حجتالاسلام والمسلمین امرودی جانشین ستاد صیانت شهرداری تهران در نهمین نشست دبیران ستاد مرکزی در رابطه با عفاف و حجاب و حقوق شهروندی اظهار کرده بود: در پارکها یک زمانی نیمکتهایی در کنار هم بودند که این اجازه برای دختران و پسران بود که در کنار هم بنشینند. باید یک میز در میان نیمکتها باشد که فاصلهها در آن رعایت شود و خانوادهها بیشتر بتوانند از این مکان استفاده کنند!
این خبرچنان شوکبرانگیز بود که درکمتر از چند ساعت به یکی از داغترین خبرهای شبکههای اجتماعی بدل شد و به دنبال آن موجی ازانتقادها را برای نقلکننده آن به دنبال داشت. دراین بین واکنش مسوولان مرتبط دراین زمینه نیز شنیدنی و خواندنی است.
شهیندخت مولاوردی، معاون امورزنان ریاستجمهوری در گفتوگو با «اعتماد» پس از اینکه مطمئن میشود که خبرشایعه نیست و درجلسه دبیران ستاد مرکزی در رابطه با عفاف و حجاب و حقوق شهروندی نقل شده است با تعجب میگوید: اجازه بدهید بررسی کنم. من به شخصه بعید میدانم آقای امرودی چنین حرفی زده باشند. ایشان شخصیتی روشنفکر و فرهنگی هستند .
عبدالحسین مختاباد عضو فرهنگی و اجتماعی شورای شهر نیز با اظهار تعجب از بیان چنین مسالهیی از سوی معاون فرهنگی و اجتماعی شهرداری تهران میگوید: واقعا جای بسی تاسف و تعجب دارد. نمیدانم به تازگی این سخنان تفکیک جنسیتی چرا تا این حد دردستور کارشهرداری قرارگرفته است ؟ اصلا این کار شدنی نیست!
وی ادامه میدهد: اگر این سخنان صحت داشته باشد، حتما شورای شهر به قضیه ورود پیدا میکند و از شهرداری پاسخ میخواهد.
ولیالله شجاع پوریان، عضو کمیسیون نظارت و حقوقی شورای اسلامی شهر تهران نیز مانند همکار خود با اظهار شگفتی از بیان چنین مسالهیی از سوی حجتالاسلام والمسلمین امرودی میگوید: امروز با گذشت ۴ دهه از انقلاب اسلامی و در شرایطی که کشور ما درعین رعایت اصول مذهبی و دینی درحال تجربه شرایط امروزین دنیایی با این همه تکنولوژیهای متنوع و رنگارنگ است و جهان به چشم یک دهکده جهانی دیده میشود، بیان چنین سخنانی باعث شرمندگی است. وی ادامه میدهد: در سال ۶۳، زمانی که ما دانشجوی دانشگاه تهران بودیم و اتفاقا نوه حضرت امام(ره) نیز درهمان جا مشغول به تحصیل بودند، بحث معروف و جنجالی تفکیک کلاسهای دانشجویان مطرح شد، ولی امام در آن برهه بهشدت با این مساله مخالفت کردند و آن را نوعی جزئی نگری و نگاهی ناقص و کوتهبینانه نسبت به جایگاه زنان دانستند. شجاع پوریان افزود: در جایی که انتظار است تا هرچه از لحاظ زمانی جلوتر میرویم، زندگی مردم راحتتر و نگاه مسوولان منصفانهتر باشد، چنین اظهارات و واکنشهایی تنها فقط باعث واپسگرایی جامعه میشود.
وی با اعلام اینکه اطمینان دارد که این طرح قابل عملیاتی و اجرایی شدن نخواهد بود میگوید: اما در عین حال این سخنان اگر حتی در حد یک «ایده» هم باشد، از آنجایی که از زبان یک مسوول، آن هم مسوول فرهنگی بیرون میآید، خطرناک است و طرحش نیزدردراز مدت، میتواند باعث آسیب به کالبد نظام جمهوری اسلامی ما شود. به خصوص در این دوران که درجهان امروز با افراطیگریهای داعش و طالبان، مواجهیم، طرح چنین مسائلی حتی میتواند انعکاسهای منفی جهانی بسیاری را درمورد فضای اجتماعی ایران به دنبال داشته باشد. عضو کمیسیون نظارت و حقوقی شورای اسلامی شهر در مورد واکنش شورا نسبت به چنین اقدامی از سوی شهرداری میگوید: شورا کلا با هرگونه اقدام و محدودیتی که هیچگونه مبنای شرعی و قانونی نداشته باشد، نسبت به احقاق حقوق شهروندان حساس است و در این مورد هم با قاطعیت و جدیت مساله را پیگیری میکند. دکتر سعید معیدفر، جامعه شناس نیز درواکنش به این خبر میگوید: متاسفانه مسوولان فرهنگی کشور به جای آنکه با استفاده از نظرات کارشناسی و استفاده از متخصصین، به فکر اصلاح برخی ناهنجاریها باشد، با تصمیمگیریهای امنیتی و شخصی وارد عمل میشود.
وی اینگونه اظهارنظرها را نوعی تفکر قیم مآبانه میداند و میافزاید: اصلا فرض کنید که بین نیمکتها، میز هم گذاشتید، خب اگر ارتباط بین دختران و پسران ما اینقدر گسترده شده، میروند روی چمنها مینشینند!
این استاد دانشگاه یک پیشنهاد هم میدهد و میگوید: اصلا من پیشنهاد میدهم پارکها را زنانه و مردانه کنند. بدینترتیب نه دیگر نگران دختر و پسرها خواهیم بود و نه نیازی به کنترل آن وجود دارد!وی معتقد است که این رویه در حقیقت به نوعی، توهین به شعور جوانان و جامعه است و در عین حال میافزاید: ابراز چنین مواردی، باعث خواهد شد مسوولان و جامعه و شهروندان در مقابل یکدیگر قرار گیرند. ممکن است بگویند جوانان نمیتوانند خوب و بد خود را تشخیص دهند ولی واقعیت این است که ما در مورد مسائل فرهنگی حتی دربخش بزرگسالان هم با مشکلاتی جدی روبهرو هستیم و هنوز که هنوز است نتوانستهایم بر این مشکلات فایق آییم.
اما در این بین برخی از اعضای شورا نیز از ابراز هرگونه اظهارنظری خودداری کردند و آن را منوط به بررسی بیشتر کردند. اعضایی چون الهه راستگو و مجتبی شاکری. ضمن آنکه تلاشهای ما برای گفتوگو با حجتالاسلام والمسلمین امرودی یا نمایندگان دیگر شهرداری نیز تا لحظه تهیه این گزارش راه به جایی نبرد. اما آنچه مسلم است، در نگاه نخست و بررسیهای اولیه، به نظر میرسد این طرح جنجالی میتواند پایه ریز چالشی جدی بین شهرداری و مسوولان فرهنگی آن با دیگر مدیران فرهنگی جامعه باشد. چالشی که شاید مانند بسیاری دیگر از این دست چالشها دودش در نهایت به چشم شهروندان و جوانان برود.
منبع : معماری نیوز