سازه نگهبان نام مطلبی ست که در ادامه به بررسی آن می پردازیم. امروزه مهم ترین فاکتور قبل از شروع به ساخت بنا گود برداری می باشد که نیاز به سازه هایی جهت حفاظت از ساختمان های اطراف دارد.
در بسیاری از پروژه های ساختمانی لازم است که زمین به صورتی خاکبرداری شود که جداره های آن قائم یا نزدیــک به قـائم بـاشنـــد.
این کار ممکن است به منظور احداث زیرزمین، کانال ، مترو و … صورت گیرد.
فشارجانبی وارد بر این جداره ها ممکن است بر اثر نیروی ناشی از رانش خاک بر اثر وزن خود آن، و نیز سربارهای احتمالی روی خاک بالاتر از تراز افقی در
لبه گود، ساختمان های مجاور، بــــارهای ناشـــی از معابر مجـــاور و … باشــند.
به منظور جلوگیری از ریزش جداره های گود در هنگام خاکبرداری، سازه های موقتی را برای مهار جــداره اجرا می کنند که به آن ســـازه های نگهبــان می گویند که ما در اینجا به نقد وبررسی آن می پردازیم.
فهرست مطالب:
(انواع سازه نگهبان ها:)
- مهــــــار سازی
- روش نیـــــلیگ و دوخـــت به پشت
- روش خـــرپایی
- روش دیــواره دیافراگمی
- روش مهــــار متــــقابل
- روش سپـــــرکــــــوبی
- روش منبــــــــــــــری
- روش شـــــــــمع کوبی
روش مهارسازی:
۳-روش مهارسازی (آنکراژ):
در این روش برای مهار و رانش خاک با استفاده از تمهیداتی خاص از خاک های جداره منطقه گودبرداری شده کمک گرفته می شود.
ابتدا در حاشیه زمینی که قرار است گودبرداری شود در فواصلی معین چاه هایی حفر می کنیم.عمق چاه ها برابر عمق گود به اضافه ۲۵ تا ۳۰% عمق گود پایین تر از رقوم کف گود می باشد. پس از حفر چاه ها جایگذاری تیرآهن داخل شمع(جهت گیرداری تیرآهن)جاگذاری می کنند.
سپس،شمع انتهای تحتانی را که قبلا آرماتوربندی آن اجرا کرده و کار گذاشته ایم،بتن ریزی می کنیم.بدین ترتیب پروفیل های فولادی در شمع مهار می شوند.پس از اجرای مراحل فوق،عملیات گودبرداری را به صورت مرحله به مرحله اجرا می کنیم.در هر مرحله،پس از برداشتن خاک د عمق آن مرحل برای جلوگیری از ریزش خاک،با استفاده از دستگاه های حفاری ویژه،در بدنه گود چاهکهایی افقی یا مایل،به قطر حدود ۱۰ تا ۱۵ سانتیمتر،در جداره گود حفر می کنیم.پس از آن درون چاهک ها میلگردهایی کار گذاشته شده و سپس درون آنها بتن تزریق می شود.
پس از انجام این مرحله،پانلهای بتنی پیش ساخته ای را در بین پروفیلهای قائم قرارداده و آنها را از سویی به میلگردهای بیرون آمده از چاهکها به نحو مناسبی متصل می کنیم و از سویی دیگر پانلها را به پروفیل های قائم وصل می کنیم.
به جای استفاده از این پانلهای پیش ساخته می توانیم آنهارا به صورت درجا اجرا می کنیم. همچنین می توانیم ابتدا بر روی دیواره آرماتوربندی کرده سپس بر روی آن بتن پاشی کنیم.
روش دوخت به پشت:
این روش مشابهت زیادی با مهار سازی دارد در این روش حفاری را به صورت مرحله به مرحله از بالا به پایین گود اجرا میکنیم.
در هر مرحله به کمک دستگاه های حفاری ویژه چاهکهای افقی یا مایل در بدنه دیوار گود حفر می کنیم سپس درون این چاهکها کابلهای پیش تنیده ای قرار می دهیم و با تزریق بتن در انتهای چاهک این کابلها را کاملا در خاک مهار می کنیم سپس کابلهای مذکور را به کمک جکهای ویژه ای میکشیم و انتهای بیرون آمده کابل را بر روی جداره گود مهار میکنیم.
انگاه به درون چاهکهای مذکور جک ازاد میکنیم. پس از سخت شدن بتن و کسب مقاومت کافی آن، کابلها را از جک آزاد می کنیم. این کار موجب آن می شودکه نیروی پیش تنیدگی موجود درخاک را فشرده سازد و در نتیجه خاک فشرده تر و متراکم تر میشود و رانش ناشی از آن کاهش می یابد در عین حال که نیروی رانش خاک در جداره گود خاک های داخل بدنه دیوار منتقل شده و خاک بدنه انتهایی به عنوان سازه نگهبان عمل کرده و رانش خاک بدنه مجاور جداره را تحمل کند عمق گود برداری در هر مرحله بسته به نوع خاک و فاصله بین چاهکها دارد و معمولا در حدود ۲تا ۳ متر است.
معرفی روش خرپایی:
این روش یکی از مناسب ترین و متداول ترین روش های اجرای سازه نگهبان در مناطق شهر است. اجرای آن ساده بوده و نیاز به تجهیزات و تخصص بالایی ندارد. همچنین قابلیت انعطاف پذیری زیاد از نظر اجرا در شرایط مختلف دارد.
معرفی روش مهار متقابل:
این روش برای گودها با عرض کم مناسب است. در این روش ابتدا در دو طرف گود در فواصل معین از یک دیگر چاهک هایی را حفر می کنند . طول این چاهک ها برابر با عمق گود است. این عمق اضافه به منظور گیر داری بیشتر انتهای تحتانی پروفیل هایی است که در چاهک قرار میدهند.
سپس در درون این چاهک ها پروفیل فولادی H یا I مطابق با محاسبات و نقشه های اجرایی قرار میدهیم طول این پرو فیل ها را معمولا به گونه ای در نظر میگیریم که انتهای فوقانی آنها تا حدی بالا تر از تراز بالایی قرار گیرد .
فایل سازه نگهبان شامل ۷۸ اسلاید میباشد.
دانلود مستقیم از سایت میهن بنا: