دراین نوع سازه ها برای ساختن اجزاء مختلف ازقبیل ستونها و پل ها ازپروفیل های فولادی استفاده می شود. درکشورما معمولا برای ساختن ستون ها ازتیرآهن های دوبل و یا بال پهن های تکی استفاده می شود. دراین سازه ها اتصالات ازنبشی ها – تسمه ها – و ورق ها – جوشکاری و… حاصل می شود. گاها دراین سازه ها بجای اتصال با جوش می توان ازاتصال توسط پیچ و مهره استفاده کرد و برای ستون ها هم می توان بجای تیرآهن ازنبشی و یا ناودانی استفاده نمود.
(۱-۲ )دیوارچینی اطراف زمین(محصورکردن)
۱- آب پاشی برروی آجرها یا دراصطلاح غرقاب نمودن آنها قبل ازدیوارچینی موجب استحکام بیشتردیوارمیگردد آجرهایی که سیراب شده باشند آب ملات ماسه سیمان را جذب نکرده و موجب افت کیفییت آن نمیشود. ۲- درصورتی که از آجرهای باقی مانده از تخریب یک ساختمان استفاده شود باید توجه شود که استفاده از آجرهای نیمه به یکپارچگی دیوار صدمه میزند. در یک دیوار مطمین میبایست درهر ردیف(رج) تنها در صورت نییاز از یک نیمه برای به پایان بردن آن ردیف استفاده شود.
شکل: دیوار آجری که به طور کامل ازآجرهای نیمه ی باقی مانده از تخریب یک ساختمان درست شده است. ۳ – اجرای ستونهای نگهدارنده بتنی در فواصل منظم در صورتی که با رعایت اصول فنی نباشد کارایی مناسب نخواهد داشت. نکاتی که به طور حتم باید در اجرای ستونهای نگدارنده بتنی رعایت شوند به شرح زیر می باشند:
الف- به هیچ وجه نباید از دیوار آجری نامنظم دوطرف دیوار به عنوان قالب استفاده نمود. ب- باید قبل از اجرای دیوار ستونهای نگدارنده بتنی اجرا شوند و دو طرف ستونهای بتنی قالب بندی شوند. ج- برای اتصال ستونهای بتنی نگهدارنده با دیوار آجری باید از میلگردهای افقی استفاده نمود.می توان درهنگام اجرای دیوار نیز زایده های منظم بتنی در دیوار ایجاد نمود.
شکل: ستون بتنی نگهدارنده دیوار آجری که بدون قالب بندی وبا کیفییت بسیار ضعیف اجرا شده است و این ستون بتنی نه تنها کمکی به پایداری دیوار نخواهد کرد بلکه باعث ویرانی آن میشود. نکته مهم در این فصل:بجای استفاده از ستون های نگهدارنده بتنی می توان با افزایش ضخامت دیوار آجری در فواصل منظم ومناسب( حداکثر ۴ متر) پایداری دیوار را به نحو بهتری تامین نمود و یا از ستون های نگهدارنده پیش ساخته فلزی با دستک های مناسب استفاده نمود.
خاکبرداری
آغازهرکارساختمانی با خاکبرداری شروع میشود. لذا آشنایی با انواع خاک برای افراد الزامی است. الف) خاک دستی: گاهی نخاله های ساختمانی ویا خاکهای بلا استفاده در محلی انباشته (دپو)میشود و بعد از مدتی با گذشت زمان از نظرها مخفی میگردد. معمولا این خاکها که از لحاظ یکپارچگی وباربری جزء خاکهای غیر باربر دسته بندی میشوند درزمان خاکبرداری برای فونداسیون ساختمان دوباره نمایان میشوند. باید توجه نمود که این خاک قابلیت باربری ندارد ومیبایست بطور کامل برداشت شود. شناختن خاک دستی بسیارآسان است.وجود قطعات واجزای دست سازبشر مانند آجر. موزاییک. پلاستیک و… در خاک نشان دهنده دستی بودن خاک است.
شکل:خاک دستی که آماده شده است تا پی های ساختمان( فونداسیون ها و شناژها) روی آن اجرا شوند. قطعات آجر و آشغال درداخل خاک مشاهده میشود.
ب) خاک نباتی: خاک های فرسوده و یا نباتی سطحی به خاکهایی گفته میشود که ریشه گیاهان درآن وجود داشته باشد این خاک برای تحمل بارهای وارده از طرف سازه مناسب نمی باشد. برای شناختن خاکهای نباتی کافی است به وجود ریشه درختان و گیاهان- برگهای فرسوده و سستی خاک توجه شود. این خاک با فشار انگشتان فرو می رود.
ج) خاک طبیعی بکر(دج): به خاکی که پس از خاک نباتی قراردارد خاک طبیعی بکر گفته میشود . باید همواره توجه شود که فونداسیون برروی خاک طبیعی بکر اجرا گردد.
در شکل زیرسه نوع خاک مشاهده میشود.
شکل: در این شکل خاک دستی- خاک نباتی وخاک طبیعی دست نخورده را به ترتیب از بالا به پایین مشاهده می کنید. همانطور که دیده میشود خاک نوع اول و دوم مردود می باشند. تذکر: ریختن آب آهک به منظور بالا بردن مقاومت خاک دستی ونباتی به هیچ عنوان مورد تا یید نمی باشد ونمی توان خاک دستی و نباتی را با استفاده از آب آهک قابل استفاده نمود.