بررسی معیارهای کالبدی میادین شهری و شناخت اهمیت مکان یابی آن در شهرمطالعه موردی :میدان حسن آباد تهران
میدان حسن آباد با توجه به نقشه های قدیمی تهران یعنی نقشه های تهیه شده توسط ماروژ اگوست کریشیش اتریشی در سال ۱۲۷۵ قمری که محدوده درونی حصار اولیه شاه طهماسبی شهر را مشخص می کند و نقشه تهیه شده توسط عبدالغفار خان نجم الملک در سال ۱۳۰۹ قمری که محدوده درونی حصار دوم ناصرالدین شاهی تهران را مشخص می کند در محل تقاطع امتداد خیابانهایی که با تخریب جبهه های شمالی و غربی حصار اولیه احداث شده اند قرار دارد.
بر این اساس فقط بخش جنوب غربی میدان قبل از سال ۱۲۸۴ قمری که کلنگ احداث حصار دوم تهران بر زمین زده شد داخل شهر قرار داشته و سایر بخش های اطراف میدان تا این سال خارج از حصار شهر بوده اند.
بخش درونی شهر تا سال ۱۲۸۴ قسمت شمالی محله سنگلج را با زیر محله های قورخانه کهبه و با جمانلوها دباغ خانه و مجموعه کوه های قانون چی باشی و کوچه غلامها در بر می گیرد و همین منطقه است که در زمان حکومت رضا خان بنا به دستور و پیگیری شخص وی به نام احداث بورس تهران تخریب می شود و بعدها در سال ۱۳۲۵ هجری شمسی پارک شهر در این محل احداث می شود.
همانطور که گفته شد چها راه و بعدها میدان حسن آباد در محل تقاطع خیابانهای احداثی زمان زمان ناصرالدین شاه قرار دارد.این خیابانها در محور شرقی-غربی ارتباط محور توپخانه مبارکه را با دروازه باغ شاه و در محور شمالی-جنوبی ارتباط دروازه یوسف آباد را با محلات مرکزی و جنوبی شهر تامین می نمود.
نام های اولیه این خیابانها که در طول مسیر تغییر می نمود: خیابان مریضخانه در مشرق چهار راه و خیابان امیریه در غرب و دروازه یوسف آباد در شمال و خیابان حاج آقا شیخ هادی در جنوب می باشد.
دانلود مستقیم از سایت میهن بنا: