راهسازی و انفجارهای ناشی از آن در ۵۰ متری آثار تاریخی شهرستان کازرون فارس، لرزه بر اندام این آثار به ویژه مجسمه ۱۷۰۰ ساله شاپور انداخته است.
مهر نوشت: تنگ چوگان در ۲۰کیلومتری غرب کازرون در استان فارس قرار دارد. این تنگه به لحاظ شرایط خاص جغرافیایی در طول تاریخ به ویژه در دوران ساسانیان مورد توجه ویژه بوده تا آنجا که با ایجاد شش نقش برجسته در فاصله نزدیکی از یکدیگر به نمایشگاهی کم نظیر از نقوش برجسته ساسانی تبدیل شده است. تنگ چوگان در شمال شهر بیشاپور واقع شده و غار شاهپور، چشمه ساسان و چند غار پیش از تاریخ از جمله سایر آثار دیگری است که تا کنون در این محوطه کشف و ثبت شده اند.
اخیرا در این محدوده و در نزدیکی غار شاپور که مجسمه تاریخی شاپور نیز در آن قرار داد برای راهسازی انفجارهایی از سوی اداره راه و شهرسازی فارس انجام شده که دوستداران میراث فرهنگی فارس را از بابت تهدیدات ناشی از این انفجارها و همچنین تبعات منفی راهسازی در این محدوده نگران کرده است.
مجسمه شاپور (بنیانگذار سلسله ساسانی) قدمتی ۱۷۰۰ ساله داشته و دارای هفت متر ارتفاع است و در دهانه غاری به همین نام قرار دارد.
عضو شورای هم اندیشان جوان شهرستان کازرون در این خصوص به خبرنگار مهر گفت: در حالی که بارها از سوی مسئولان ذی ربط اعلام شده بود که بودجه ای برای تغییر مسیر جاده موجود بر روی شهر تاریخی بیشاپور که مانع از ثبت این شهر در فهرست آثار جهانی شده، وجود ندارد، متأسفانه عملیات احداث جاده ای دیگر در نزدیکی همین محوطه باستانی در اواخر سال گذشته شروع شد که تبعات منفی ناشی از آن برای آثار تاریخی موجود تهدیدی جدید محسوب می شود.
محسن عباسپور افزود: عملیات احداث با انجام انفجارهایی در فاصله نزدیکی از غار و مجسمه شاهپور آغاز شده و این فعالیت ها نه تنها تهدیدی برای این مجسمه و غار شاهپور به حساب می آید، بلکه حتی برای آثار مطالعه نشده دیگری مانند حجاری موجود در فاصله ۵۰متری از محل انفجارها و همچنین سایر آثار احتمالی مدفون در زیر خاک نیز محسوب می شود.
وی گفت: تنگ چوگان چندین اثر شاخص تاریخی شامل شش نقش برجسته ساسانی، غار و مجسمه شاهپور و قلعه دختر را در خود جای داده که جاده مذکور به طور حتم تهدیدی بارز برای آنها و به ویژه برای نقوش برجسته موجود در این تنگه محسوب می شود زیرا در صورت احداث جاده بار ترافیکی زیادی به آن منتقل خواهد شد و کامیونها، اتوبوس ها و سایر وسایل نقلیه در نهایت از فاصله ۱۰ تا ۳۰ متری این نقوش عبور خواهند کرد.
این فعال میراث فرهنگی اظهار داشت: در این تنگه باستانی چند غار پیش از تاریخ شناسایی شده و همچنین ردیف سنگ چینی طی سال های گذشته کشف شد که اکنون کاملا در زیر آسفالت جاده موجود در تنگ چوگان قرار دارد.
عباسپور بیان کرد: احداث این جاده در حالی در دستور کار مسئولان ذی ربط قرار گرفت که سالهاست برخی از اهالی روستاهای موجود در تنگ چوگان در انتظار دریافت تسهیلات و مجوزهای لازم برای تبدیل منازل خود به اماکن گردشگرپذیر هستند ولی نه تنها این تسهیلات و زیرساخت ها به گونه ای مناسب در اختیار آنها قرار نگرفته، بلکه حتی شاهدیم که با احداث جاده مذکور برخی از پتانسیل های تاریخی موجود در این محوطه باستانی با تهدیدهای جدی مواجه می شوند.
وی تاکید کرد: این مسئله در بلند مدت می تواند تبعات سویی را برای این آثار و همچنین جذب گردشگر به دنبال داشته باشد.
عضو شورای هم اندیشان جوان کازرون اظهار داشت: مسئولان ذی ربط بهتر بود قبل از اجرای این جاده بررسی می کردند که آیا حذف جاده موجود بر روی آثار پرارزش شهر بیشاپور اولویت بالاتری دارد یا احداث جاده ای که تهدیدی جدید برای این آثار محسوب می شود.
مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان فارس در این خصوص به خبرنگار مهر گفت: به محض اعلام این گزارش، میراث فرهنگی فارس جلوی فعالیت راهسازی را گرفت.
مصیب امیری افزود: در این راستا پرونده ای تشکیل و برای رسیدگی به دادسرای شهرستان کازرون ارسال شده است.
منبع:معماری نیوز